esmaspäev, 31. august 2009

Jäätisekokteil ploomimahlaga


Ja ongi viimane august...paljudele viimane puhkusepäev, ka meie perest lõpeb enamusel puhkus. Kes läheb kooli, lasteaeda ja tööle. Ja mis veel paremini sobiks toredat suve meenutama, kui üks mõnus jäätisekokteil :)

Vajad:

1 liiter koorejäätist

1 liiter ploomimahla (Aura)

Valmistamine:

Kuna see kogus on üsna suur, siis tuleb valmistada mitmes jaos. Pane võrdselt jäätist ja ploomimahla vahustamis nõusse ja vahusta. Joo kohe, siis on kokteil kõige maitsvam :)))

pühapäev, 30. august 2009

Šnitslid sealihast


Šnitslid on meie pere üks armastatumaid lihatoite. Paneeritud liha tasub teha kohe suurem kogus, kuna liha jääb väga maitsev ja seda võib ka külmalt leivaga süüa :)

Vajad:
1 kg seavälisfileed
3 muna
2oog riivsaia
praadimiseks õli
soola
pipart

Valmistamine:
Lõika lihast umbes 1 cm jämedused viilud. 1 kilost lihast saab umbes 10-12 šnitslit. Vasarda liha haamriga lihaviile õrnalt mõlemilt poolt. Maitsesta lihaviilud soola ja musta pipraga. Lõõ kaussi 3 muna ja klopi segi. Teise kaussi kalla riivsai. Nüüd kasta lihaviilud munast läbi ja keera riivsaias. Pane pann tulele ja kuumuta õli, prae lihaviile õlis mõlemilt poolt. Peale igat pannitäit on soovitav pann pesta ja panna uus õli, siis ei jää kõrbenud riivsaia pudi teiste tükkide külge ;) Šnitslite juurde sobivad väga hästi sibula rõngad, mis on praetud lihapraadimis õlis. Serveeri liha keedukartulitega.

laupäev, 29. august 2009

Õunakook


See on klassikaline biskviitkattega õunapirukas :) Sobib ilusti nädalavahetust kaunistama :)
Vajad:
500-600g õunatükikesi
2 spl fariinisuhkrut
2 spl tavalist suhkrut
kaneeli

Muretaigen:
150g võid
250g jahu
60g suhkrut
2 munarebu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Biskviittaigen:
6 muna
7 spl suhkrut ( kui suhkrut on veidi rohkem, vahustub muna paremini)
4 spl nisujahu
2 spl kartulitäklist
Valmistamine:

Haki noaga rasvaine kuubikuteks, lisa suhkur, muna ja lõpuks küpsetuspulbriga segatud jahu ja sool.Haki kõik läbi ja suru palliks. haia taigent 30 minutit külmas. Võta suur ahjuplaat ja suru või rulli taigen plaadi põhja. Küpseta taigent umbes 10 min. 180 kraadi juures. See aeg puhasta ja tükelda õunad. Sega õunatükid suhkrute ja kaneeliga.

Kui taigen on kuldkollaseks küpsenud, vala peale õunatükikesed, küpseta veel 5-10 minutit. Nüüd vahusta munad suhkruga kõvaks vahuks, lisa ettevaatlikult jahusegu (nisujahu + tärklis). Kergem on jahu läbi sõela lasta siis ei teki jahutükikesi.
Nüüd kalla biskviittaigen koogile ja küpseta kuni kook on kuldpruun.
Nämmm...:)

Kõige parem kanapitsa

Kõige parem on see pitsa sellepärast juba, et see on mu mehe retsept.Meie peres ongi saanud tavaks, et pitsasi teeb mees ja tal tuleb see oivaliselt välja!!! Pitsa põhja taigna retsepti ma siinjuures ei anna. Selle pitsa juures kasutati Vilma õhukesepitsa pulbrit. Kuna mu kallis mees teeb suure andumusega oma pitsasi ja see võtab tal ka hulga aega , et veidi kiiremini saaks läks ta kergema vastupanu teed ja kasutas valmis pulbrit :) Mis on ju ka väga maitsev ja kui on nii hea kate siis põhi ei mängigi nii suurt rolli ;) Nüüd siis pitsa juurde :)

Vajad:
Vilma õhukesepitsa põhja pulbrit
200 ml vett
50 ml õli
300-400 ml Pomito pitsa ja pasta kastet ( müüakse 450 ml pakendis)
pool grillkana (küpsetatud kana)
100-150 g ananasi konservi (ilma vedelikuta)
4-5 päikesekuivatatud tomati poolikut
1 paprika
50 g musti oliive kivideta
50g sinihallitus juustu
2-3 küüslaugu küünt
3-4 tomatit
pitsamaitseainet
kuivatatud basiilikut
500g riivjuustu

Valmistamine:
Valmista pitsa põhi pulbrist, veest ja õlist. Suru taigen suure plaadi põhja. Määri põhi Pomito pitsa kastmega. Raputa peale puhastatud ja hakitud kana.Peenesta küüslaauk ja lisa pitsale. Lao peale ananassi kuubikuid, tükeldatud päikesekuivatatud tomateid, hakitud paprika ja viilutatud oliive.Murenda näppude vahel sinihallitusjuust ja lisa samuti. Lõika tomatid viiludeks ja lao pitsale, maitsesta pitsa maitseainega ja basiilikuga, kõige peale raputa riivitud juust. Küpseta pitsat ahjus pitsa-reziimiga, kui see puudub siis 180 kraadi juures, kuni on valmis. Lõpupoole on soovitav küpsetada alt küpsetus reziimil. Kokku küpseb umbes 25-30 minutit. Head maitseelamust!!!

kolmapäev, 26. august 2009

Ühepajatoit hakklihaga


Hakklihaga ühepajatoit valmib kiiresti ja on üks korralik kõhutäis :) Erit maitsev tuleb siis, kui aedviljad on veel oma aiast ;)

Vajad:
1 värske kapsapea
1 kaalikas
2-3 porgandit
peotäis värskeid herneid
1 sibul
6-7 keskmist kartulit
400g hakkliha
50-70g võid
tilli
peterselli
soola
pipart
umbes 1 klaas vett
Valmistamine:
Sulata poti põhjas või, lisa sinna hakitud kapsas ja kuumuta aegajalt segades. Puhasta ja haki porgandid, kaalikas ning lisa kapsale. Kuumuta veel kõiki asju võis ja lisa ka herned.Lisa nüüd vesi ja hauta kaane all. Nüüd koori ja tükelda kartul, lisa hautisele. Kuni ühepajatoit haudub pruunista pannil sibul ja prae hakkliha juurde, maitsesta soola ja pipraga . Lõpuks sega kõik kokku ja maitsesta. Hauta veel mõni minut, kuni kõik on pehme, lõpuks sega hulka hakitud maitserohelist.

teisipäev, 25. august 2009

Pannkoogid jäätise ja kuningannamoosiga :)



Nüüd tuli üks luksuslik magustoit :) Pannkoogi retsepte on vist nii palju, kui nende küpsetajaid. Siin on minu üks põhi retsept. Sellest taignast saab teha nii pisikesi, kui ka ülepannikooke. Mina teen just selliseid vahepealseid, veidi pisema panniga :)
Vajad:
2 muna
300 ml piima
2,5 dl jahu
1 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl soola
küpsetamiseks õli
lisandiks moosi ja jäätist :)
Valmistamine:
Löö kaussi munad, lisa piim ja suhkur, vispelda segi. Lisa segades jahu, sool ja vaniljesuhkur. Vispelda hästi taigen segi. Tõsta lusikaga kuumale kergelt õlisele pannile taigen ja küpseta pannkooki mõlemilt poolt. Serveeri moosi ja jäätisega :) Mina saan oma keskmise suurusega pannkooke sellest kogusest täpselt 10 :)

Kuningannamoos


Teatavasti koosneb kuningannamoos vaarikatst ja mustikatest. See on üks mõnusamaid keedumoose :)

Vajad:
1 l mustikaid
1 l vaarikaid
50 ml vett
500g keedisesuhkrut

Valmistamine:

Pane marjad koos veega potti ja kuumuta. Kui tekib aur, lisa suhkur. Keeda aeg-ajalt segades 10-15 minutit. Lase 20-30 minutit jahtuda ja koori vaht. Pane moos purkidesse, sule kaaned ja tõsta jahedasse :)

Krõbedad pirni-lehttaigna ampsud :)

Ma mõtlesin tükk aega, mis neile küpsetistele nimeks panna :) Olime suvilas ja tahtsin küllatulnud vanematele midagi kohvikõrvale küpsetada. Kapist oli võtta vaid lehttaigen ja kausis mõni pirn. Vajasin veel veidi sula võid ja suhkrut. Ja mis imemaitsvad küpsetised sellest tulid. Teen kindlasti teinekordki, muide pirnide asemel võib ju ükskõik milliseid puuvilju kasutada :)
Vajad:
500g lehttaigent
2 spl võid
suhkrut
2-3 pirni
Valmistamine:
Lõika lehttaignast paraja suurusega ruudud või ristkülikud. Sulata või ja määri ruudud sulavõiga. Raputa võiga määritud taignale suhkrut. Puhasta ja tükelda pirnid, lao taignale, lõpuks puista üle veel suhkruga. Küpseta ahjus 200-220 kraadi juures, kuni saiad on kuldkollakad.

Seenesalat

Seenel käimine on meie pere igasügisene traditsioon. Oleme kõik suured seenesõbrad :) Kuigi päris kõiki seeni ma ei tunne, seega korjame vaid lemmikuid ja nendeks on kuuseriisikad, kukeseened, porgandiriisikad, männiriisikad, kaseriisikad ja vahel ka pilvikuid. Kukeseeni saab teistest seentest muidugi juba varem, kuid neid jagub ka sügisesse. Meie saagiks oligi seekord hulgaliselt kukeseeni, veidi kuuse-männi- ja kaseriisikaid ning pilvikuid. Kukeseente ja männiriisikatega on kergem neid võib otse pannile panna, kuid pilvikud ja muud riisikad tuleb üle kupatada. Kõige pikamalt tuleb töödelda männiriisikaid. Kuid kupatamisest ma pikemalt ei räägi, kuna kõik seenesõbrad teavad sellest juba kindlasti :)
Lähemalt räägin hoopis seenesalatist:)
Vajad:
söögiseeni, hästi sobivad kupatatud männiriisikad ja pilvikud
1 sibul
2-3 tomatit
hapukoort
soola
tilli
Valmistamine:
Kupata seened, nõruta ja haki. Haki ka sibul ja till peeneks. Tomatist lõika samuti väiksed tükid. Sega kõik kokku hapukoorega ja maitsesta soolaga. Väga maitsev salat!!! Sobib nii lihatoitude juurde, kui ka iseseisva toiduna keedu kartuli kõrvale.

kolmapäev, 19. august 2009

Veise pajaroog seentega


Veiseliha - minu lemmik!!! See on üks korralik kõhutäis :) Veisepada sobib serveerida keedukartulitega ja värske salatiga! Mina hautan pajarooga ahjus, kuid seda võib ka teha pannil ja potis pliidi peal :)

Vajad:
500g veiseliha (praetükk)
veidi õli või võid (pruunistamiseks)
2 sibulat
2 küüslauguküünt
3 spl jahu
2-3 porgandit
200g šampinjone
4-5 dl vett
1 spl sojakastet
pipart
soola

Valmistamine:
Lõika liha kuubikuteks, vajadusel puhasta ka kelmetest. Sulata või pannil ja pruunista sibul. Tõsta sibul kõrvale. Pruunista ka veiseliha kuubikud, tee seda kahes jaos siis pruunistub liha paremini ja ei hakka hauduma. Lõpuks pane liha kokku ja maitsesta soola ja pipraga. Tõsta lihale jahu ja prae koos läbi mõni minut. Lisa vesi ja sega pidevalt. Kui kaste on paksenenud, lisa juurde praetud sibul, peenestatud küüslauk, sojakaste ja tükeldatud porgand. Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Nüüd võid hautada pannil kaane all või panna ahjuvormiga toit ahju hauduma - nagu mina teen. Kui ahjuvormil pole kaant siis sobib ka foolium katteks. Küpseta toitu 180 kraadi juures umbes 1 tund. Vahepeal sega rooga. Siis lisa tükeldatud šampinjonid, sega läbi ja küpseta edasi umbes 35-45 minutit. Serveeri keedetud kartulitega ja värske salatiga :)

esmaspäev, 17. august 2009

Purukattega õunapirukas


Üllatuseks avastasin õunapuu alt juba mõne pisikese õunakese. Mõtted läksid kohe õunakoogile :) See on üks mõnusalt krõbe ja kaneeline õunapirukas :)

Vajad:
175g võid
1 muna
1 dl hapukoort
4,5 dl jahu
1,5 dl suhkrut
1 tl küpsetus pulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 dl fariinisuhkrut
1 tl kaneeli
4-5 õuna

Valmistamine:
Peenesta noaga või, suhkur ja küpsetuspulbriga segatud jahu, lisa ka vaniljesuhkur.Kui taigen on ühtlane, siis jäta 1/4 taignast koogi katte jaoks. Alles jäänud osale (3/4) lisa muna ja hapukoor, sega ühtlaseks. Nüüd suru taigen koogivormi põhja ja äärtele. Koori ja tükelda õunad, sega kaneeli ja fariinisuhkruga. Kalla õunasegu põhjale. Kõige peale murenda allesjäänud taigen. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit :)

laupäev, 15. august 2009

Pikkpoiss ahjukartulitega


Pikkpoiss on üks korralik kõhutäis, hästi sobivad sinna kõrvale ahjukartulid. Mina küpsetan pikkapoissi koos kartlitega koos ühel ahjuplaadil. Teen alati üsna suure koguse, meil on suur pere ja eriti maitsev on veel järgmisel päeval pikapoisi viile pannil praadida :)
Vajad:
800g hakkliha
3-4 viilu saia
0,5 klaasi piima
1 muna
2 spl hapukoort
hakklihamaitseainet (SantaMaria)
kartulid
õli
kartulimaitseainet (SantaMaria)
maitserohelist

Valmistamine:
Eemalda saialt koorik ja peenesta kaussi saia viilud. Vala peale piim ja jäta sai ligunema. Varsti lisa hakkliha, muna, hapukoor ja maitseaine. Sõtku hakkliha hästi läbi, vajadusel veel maitsesta.
Minule väga maitseb SantaMaria hakklihamaitseaine ja pikapoisile lisangi ainult seda. Seal sees on kõik maitseained olemas ja ka sibul. Nüüd vormi hakklihast ahjuplaadile üks pikkpoiss või mitu väiksemat liha pätsikest :) Koori ka kartulid määri kokku õli ja maitseainetega. Kartulid laota pikapoisi ümber. Lisa ka veidi vett ahjuplaadile (1 cm) siis ei jää kartlid plaadile kinni :) Küpseta 200 kraadi juures 40-60 minutit, oleneb kui krõbedaid kartuleid ja pikkapissi sa soovid :)

neljapäev, 13. august 2009

Kana tomatipirukas

Antud retsepti panin ma ise kokku. Tomatipirukas on üks meie pere lemmikuid, et saada veidi toekam eine lisasin juurde kanaliha. Põhja tegin kohupiima muretaignast. Selline pirukas sobib hästi kohvilauale ja ka iseseisvaks roaks :) Ei saa märkimata jätta, et tomatid korjasin otse kasvuhoonest :)))
Vajad:
Piruka põhjaks on kohupiima muretaigen.
200g võid (margariini)
200g maitsestamata kohupiima
4 dl jahu
0,5 tl soola
0,5 tl küpsetus pulbrit

Täidiseks:
400g kanafileed (fileeribasi)
1 paprika
1 sibul
veidi õli
3 spl pestot
4-5 päikesekuivatatud tomati lõiku
värskeid tomateid
kuivatatud ja värsket basiilikut
soola
pipart

Kate:
3 muna
3 dl kohvikoort
200g juustu
soola
pipart

Valmistamine:
Kõigepealt valmista piruka taigen. Lõika külm või kuubikuteks, kalla peale küpsetuspulbriga segatud jahu.Peenesta noaga ja lisa kohupiim, maitsesta soolaga. Vormi taignast pall ja pane tunniks külmutuskappi.

Lõika kanafilee pisikesteks tükkideks. Pruunista kuumal pannil õlis, lisa hakitud sibul ja paprika, prae veidi kõiki koos ja maitsesta soola ja pipraga. Suru pirukataigen küpsetusplaadi põhja ja äärtele. Eelküpseta põhja 10 minutit. Siis määri põhjale pesto kastet, lisa kana -paprika-sibula segu. Haki päikesekuivatatud tomatid ja puista samuti plaadile. Nüüd lao tomati viilud ja lisa kuivatatud basiilikut. Mina jahvatan tomatitele ka veidi pipart peale. Kõige lõpuks sega kokku koor, munad ja osa juustust. Seejärel vala segu pirukale ja puista ülejäänud juust kõigepeale. Küpseta 20-30 minutit. 200 kraadi juures.

kolmapäev, 12. august 2009

Lõbusad küpsised / Smartie Cookies


Need küpsised on mujal maailmas väga tuntud ja ka nende küpsiste retsepte on erinevaid. Üks on aga kindel, nad peavad sisaldama pisikesi kommikesi. Hästi sobivadki Smartie, M&M või Candy Mix nööbikommid. Laste palvel võtsin ka küpsiste tegemise käsile. Retsepte leidsin internetist palju, lõpuks kohandasin veidi omanäolisemaks :) Küpsised meeldisid lastele väga, minu jaoks ehk pisut liiga magusad. Maiasmokkade lemmikud kindlasti!!!

Vajad:
200g võid
200g pruuni suhkrut ( fariini või muscovado)
2 spl mett
300g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
150g komme

Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa vanilje ja mesi. Sega enamus kommid jahuga ja lisa ka küpsetus pulber. Lõpuks sega kõik kokku. Veereta pisikesed pallikesed ja lao ahjuplaadile. Mõned kommid jäta peale panekuks, kuna muidu võivad nad jääda küpsise sisse peitu :) Küpseta 190 kraadi juures umbes 15 minutit või vaata, kuni küpsised hakkavad äärest kuld pruuniks tõmbuma :) Antud kogusest tuleb umbes 30 küpsist :)

esmaspäev, 10. august 2009

Pasta bolognese


Lastele meeldivad makaronid, eriti veel pisikesed ja värvilised. Suurematele meeldivad erinevad pasta kastmed ;) Siit üks lihtne kaste hakklihaga, mis valmib kiiresti ja maitseb hästi :)

Vajad:
Pastat
400g hakkliha
400g purustatud tomateid
1 sibul
2 küüslauguküünt
soola
pipart
basiilik (kuivatatud ja värsket)
õli

Valmistamine:
Keeda soolaga maitsestatud vees pasta pehmeks. Ühelt targalt kokalt kuulsin kunagi, et pasta keeduvesi peaks olema sama soolane, kui merevesi. Eks me kõik ole piisakese merevett maitsnud ja teame täpselt, kuidas see maitseb :)))
Kui pasta keeb, valmista kaste. Pruunista pannil sibul ja küüslauk. Lisa hakkliha ja pruunista seegi. Lõpuks lisa purustatud tomatid ja maitsesta soola, pipra ja basiilikuga. Hauta kastet 5-10 minutit. Serveeri pasta koos kastmega. Peale võid raputada parmesani ja värskeid basiiliku lehti.

reede, 7. august 2009

Sealiha hautis


Väga maitsev hautis. Maitseainete koguseid ma päris täpselt ei kirjutanud,
kõike saab lisada maitse järgi :)

Vajad:
600-700 g sealiha kuubikuid (guljaš kuubikud)
2-3 porgandit
2 sibulat
toiduõli
2 spl jahu
pipart
soola
liha üldmaitseainet (SantaMaria)
2 spl sojakastet
maitserohelist

Valmistamine:
Kuumuta pannil õli ja pruunista liha. Kui liha on palju siis pruunista kahes osas. Lisa hakitud sibul ja pruunista edasi, lisa maitseained. Haki porgandid ja lisa lihale, prae veidi aega kõiki asju koos. Lisa vett, et liha oleks kaetud, maitsesta sojakastmega ja hauta tasasel tulel, kuni liha on pehme. Jälgi ka, et vett ei oleks liiga väha, vajadusel lisa juurde. Mina lisan sojakastet, kuna meeldib selle maitse ja kastme värv jääb ka väga kena. Kui liha on pehme, paksendame veidi kastet. Väga mugav on teha seda purgi abiga, nii ei jää ka jahutükke kastmesse. Võtad kaanega purgi, lisad 2 spl jahu ja külma vett. Suled kaanega purgi ja raputad kõvasti, et jahu lahustuks vees. Seejärel valad segu kastmele ja segad pidevalt. Vajadusel veel maitsesta ja lisa maitserohelist. hautis sobib hästi keedukartulitega :)

neljapäev, 6. august 2009

Lasanje


Olen proovinud mitmeid Lasanje retsepte, kuid nüüd olen jäänud selle juurde. Kõige mahlasem ja maitsvam !!!

Vajad:
Lasanje plaate (18-20, kogus oleneb vormis suurusest)
Bolognese kaste:
500g hakkliha
veidi õli
2 sibulat
2-3 küüslaugu küünt
500g purustatud tomateid
2 spl tomatipastat
2 dl puljongit
0,5 tl soola
0,25 tl pipart
1 tl basiilikat
1 tl paprika pulbrit

Juustu kaste:
50g võid
1 dl jahu
1 l piima
200g juustu
soola
muskaati
valget pipart
Peale:
150g juustu
Valmistamine:
Kõigepealt valmista bolognese kaste. Pruunista pannil sibul ja hakkliha, lisa maitseained ja peenestatud küüslauk.Kalla juurde purustatud tomatid, tomatipasta ja puljong. Hauta kastet 10 minutit. Juustu kastme valmistamiseks sulata pannil või, lisa juurde jahu ja pruunista veidi. Kalla juurde piim ja sega pidevalt, kuni kaste pakseneb. Lisa kastmele maitseained ja riivitud juust. Kata ahjuvorm bolognese kastmega, pane peale lasanje plaadid, seejärel vala plaatidele juustukaste. Kata taas plaatidega ja peale pane bolognese kaste, taaskord plaadid peale.Kõige peale jääb juustukaste. Pane lasanje ahju 180 kraadi juurde, küpseta 30 minutit, seejärel riputa peale 150g juustu ja küpseta veel 10 minutit. Kokku küpseb lasanje umbes 40 minutit. Enne lahtilõikamist lase veidi taheneda ;) Head isu!!!



Suvine marjakook



Suvel kodus olles isutab pidevalt koogi järgi. Kuna aias on marju küllaga, siis sellised kiired ja lihtsad koogi retseptid peavad koguaeg käepärast olema. Eriti tore on, kui lapsi saab koogi tegemisse kaasata või koogi jaoks marju korjama saata. Nii oli ka selle koogi puhul, lapsed korjasid marjad :) Taigna valmistasin köögikombainis.
Vajad:
koogipõhi:
150g võid
2 1/2 dl suhkrut
3 muna
3 dl jahu
1,5 tl vaniljesuhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
3/4 dl piima
marju (umbes 0,75 l)
Puistesegu:
50-70g võid
1 dl suhkrut
1 dl jahu
vaniljesuhkrut

Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa vahustades ükshaaval munad. Lisa jahu, küpsetuspulber, vaniljesuhkur ja piim. Pane taigen küpsetuspaberiga kaetud suurele ahjuplaadile, raputa peale marjad. Valmista võist, jahust ja suhkrust puistesegu ja pudista koogile. Kpseta 200 kraadi juures 20 minutit.

esmaspäev, 3. august 2009

Marineeritud tomatid


Pisikesed kirsstomatid jäävad marineeritult väga kenad ja on maitsvad samuti. Hoidisesse panen ikka koduaia tomatid :)

Vajad:
Väikseid tomateid
1 l vett
1 spl soola
1 spl suhkrut
2 spl äädikat
mõni pipratera
mõni vürts
tilli

Valmistamine:
Tee tomatitele hambatikuga mõni auk ja lao purkidesse. Keeda marinaad veest ja maitseainetes, vala seejärel tomatitele. Kuumuta purke 10-15 min. Sule purgid kuumalt ja lase toas jahtuda.

Suve kurgid


Neid kurke saab suvel tihti tehtud. Selliseid kurke kutsutakse üheöö kurkideks,
värsketeks hapukurkideks või kuidas keegi ise tahab:) Igaljuhul on nad väga maitsvad ja kerge teha :)
Vajad:
väikseid kurke
1 l vett
tilli koos õisikutega ja varrega
3 küüslaugu küünt
mustsõstralehti
1-2 spl soola
(soovi korral 1 spl äädikat ja 1 spl suhkrut)
Mina teen vahel ainult soolaga kurke, vahel lisan ka väikse sõrtsu äädikat.
Valmistamine:
Pese kurgid ja lõika otsad ära. Lao purki kihiti mustsõstra lehtedega, tilliga ja küüslauguga.
Valmista keedetud veest marinaad ja vala kurkidele. Lase öö seista ja ongi valmis ;)

Kohupiima struudel marjadega


See on üks väga maitsev ja mahlane küpsetis. Selles struudlis kasutasin värskeid mustikaid ja vaarikaid. Hästi sobivad ka külmutatud marjad, soovikorral võib üldse ilma marjadeta teha :)

Vajad:
500g pärmi-lehttaigent
75g võid
200-300g kohupiima (Alma vanilje-kohupiimakreem küpsetamiseks)
50g (3 spl) Ekströms vaniljekastme pulbrit
1 spl suhkrut
Kui kasutad maitsestamata kohupiimakreemi, siis tuleks lisada rohkem suhkrut ja vaniljesuhkrut lisaks.
1 muna määrimiseks
Vaarikaid ja mustikaid

Valmistamine:
Laota lehttaigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, vajadusel rulli veidi.
Täidiseks sulata või ja sega kokku kohupiimaga ja vaniljekastme pulbriga. Lisa ka suhkur ja sega ühtlaseks. Pane pool täidist taigna keskele, raputa peale marju ja kata marjad ülejäänud täidisega. Nüüd tuleb lõigata taigna äärtesse sälgud ja struudel kokku põimida. Pealt määri munaga. Küpseta 190 kraadises ahjus, kuini struudel on kuldpruun. Enne lahti lõikamist lase veidi jahtuda :)