laupäev, 31. oktoober 2009

Rosinakeeks

See keeks on valmistatud nn. põhiretsepti järgi, siin võib kasutada palju omaloomingut ja lisada, kuivatatud puuvilju, pähkleid ja muid lisandeid.
Vajad:
200g võid
4 muna
2 dl suhkrut
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
poole sidruni mahl ( koort võib ka riivida)
rosinaid

Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa vahustades ükshaaval munad. Sega sisse küpsetuspulbriga segatud jahu, sidruni mahl ja rosinad. Vala keeksi vormi ja küpseta 175 kraadijuures umbes 30 minutit.

kolmapäev, 28. oktoober 2009

Laste rosinakuklid


Need on laste tehtud kuklikesed. Kui pärmi-
taigna tegemine juba käsil on siis tahavad lapsed alati midagi oma kätega teha. Seekord tegid nad rosinakukleid :)
Taigen on täpselt sama, mis eelmises retseptis.
Sisse on segatud lihtsalt rosinad ja kätevahel palliks voolitud. Tegelikult on kuklite sees ka üllatused, üks väike martsipani tükk, mis lapsed kuklitesse ära peitsid :)

Küpseta 200 kraadi juures 20-30 minutit, või kuni kuklid valmis :)

Kaneelisaiakesed

Taas kord kaneelisaiad...kuid seekord ikka ise tehtud pärmitaignast :)
Vajad:
0,5l piima
50g pärmi
2dl suhkrut
1 muna
0,5 tl soola
200g võid
800-900g jahu
1 tl kardemoni
1 muna määrimiseks
Täidiseks:
100g võid
100g suhkrut (tegelikult panin veidi rohkemgi)
3 tl kaneeli
Valmistamine:
Hõõru pärm 1 spl suhkruga vedelaks. Soojenda piim käesoojaks (37 kraadi) ja lisa pärm. Sega hulka ka pool jahu kogusest ( 400g). Pane nüüd taigen sooja 20 minutiks kerkima. Mina soojendan korraks ahju soojemaks ja panen taigna nõu sinna (umbes 50 kraadiga). Kui taigen on juba veidi kerkinud sõtku hulka ülejäänud jahu (400g), lahtiklopitud muna, suhkur,sool,kardemon ja pehme või. Peale sõtkumist pane taigen uuesti kerkima, umbes 30 minutiks. Kerkinud taignast vormi 2 piklikut pätsi ja rulli umbes 1 cm paksuseks. Määri peale sulatatud või ja raputa kaneelisuhkruga. Keera taigen rulli ja lõika umbes 1-1,5 cm kettad. Määri saiakesed lahtiklopitud munaga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20-30 minutit, kuni saiad hakkavad kergelt pruunistuma :)

Kana paella

See toit viib mõtted kohe Barcelonale, kus hiljuti viibisin. Seal oli igas endast lugupidavas söögikohas korralik paellade menüü ja need viisid keele alla :)
See siin on kiirelt valmiv ja lihtne retsept.

Vajad:
500g kanafileed
300g riisi
1 kanapuljongi kuubik
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 paprika
1 pakk külmutatud aedvilju ( mais,porgand,hernes)
õli praadimiseks
broilerimaitseainet
kurkumit ( safranit)

Valmistamine:
Kuumuta õli pannil, mis on piisavalt suur kogu toidu tegemiseks. Võid seda teha ka potis. Lõika kanafilee tükkideks ja pruunista, lisa hakitud sibul ja küüslauk. Maitsesta maitseainetega.Puhasta ja haki paprika ja kuumuta koos kanaga. Nüüd lisa pnnile külmutatud aedvili.

Kui on värskeid aedvilju siis tasub kindlasti neid kasutada. Kui toit on pannil liiga kuiv ja kipub liialt pruunistuma, lisa veidi vett. Keeda riis puljongis pehmeks ja lisa pannile. Sega kõik hästi läbi ja küpseta koos veel mõned minutid. Maitsesta veel vajadusel. Õiges paellas kasutatakse safranit, kui seda pole võib asendada kurkumiga, mis on sarnane ja hulga odavam :)
Kurkum jätab toidule ilusa kollaka jume :)

esmaspäev, 26. oktoober 2009

Väänikute kaneelikeerud :)


Kui väiksed väänikud midagi head krõbistada tahavad, saab kiiresti lehttaignast kaneeli saiakesi teha :) See on väga lihtne ja suuremad lapsed saavad juba ise nende tegemisega hakkama.
Vajad:
500g lehttaigent (pärmilehttaigent)
30-40g võid
3 spl suhkrut
3 tl kaneeli
1 muna

Valmistamine:
Rulli lehttaigen lahti ja vajadusel veidi õhemaks. Sulata või ja määri taignale. Sega kokku kaneel ja suhkur, puista taignale.

Keera taigen meelepäraselt rulli ja lõika 1 cm paksusd rullid.

Küpseta 220 kraadi juurres kuni kaneelikeerud võtavad küpse välimuse :)

pühapäev, 25. oktoober 2009

Saunaõhtu ciabattad väikse küüslauguga :)

Sügis on käes ja viirused liikvel, nüüd tasub küüslauku uhkelt kasutada. Meil söövad ka lapsed väga hea meelega küüslauguga toite ja see on hetkel kasulik :)
Ciabattasi saab katta ise meelepärase kattega ja ahjus üle küpsetades saab mõnusaid suupisteid. Imehästi sobivad soojad saiad just peale kosutavat sauna kergeks õhtueineks.
Vajad:
4 Ciabattat (Hagar)
veidi meelepärast võid (voimix vms.)
2-3 spl tomati-tšilli kastet (Maggi) või meelepärast ketsupit.
200g sinki (suitsusinki)
paar tomatit
basiilikut või pitsa maitseainet
Küüslaugu määre:

200g riivitud juustu
2 küüslaugu küünt
2-3 spl majoneesi (Hellmanns)

Valmistamine:
Lõika ciabattad pooleks või mitmeks viiluks.

Määri kergelt võiga ja tomati-tšilli kastmega. Haki sink ja viiluta tomat. Lao saiadele singi kuubikud ja tomativiilud. Riputa peale kuivatatud basiilik või pitsa maitseainet. Purusta küüslauk ja sega kokku juustu ja majoneesiga, määri segu kuklitele. Küpseta ciabattasi, kuni juust on sulanud :)

esmaspäev, 19. oktoober 2009

Õuna-kohupiimakook mandli-purukattega

See kook on väga mahlane ja maitsev.Kook säilib hästi ja on teisel ja kolmandal päevalgi sama mahlane ja pehme. Iseasi, kas seda maitsvat küpsetist teiseka päevaks jagubki :)Kooki tuleb suur ahjuplaadi täis. Kui kogused pooleks jagada võib ka vormis pisema koogi teha.
Vajad:
6 dl jahu
3 dl suhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljesuhkrut
225g võid
1 muna
1 1/2 dl hapukoort
Täidis:
7-8 õuna
0,5 dl fariinisuhkrut
1,5 tl kaneeli
500g kohupiima
2 spl suhkrut (kui on magus kohupiim piisab 1 spl suhkrust)
2 muna
1 tl vaniljesuhkrut
poole sidruni mahl ( soovi korral koor riivitult)
Mandlilaastusi

Valmistamine:
Sega kausis jahu, suhkur, küpsetuspulber ja vaniljesuhkur. Lisa sulatatud või ja hõõru ühtlaseks taignaks. Tõsta 1/3 taignast kõrvale ning sega ülejäänu hulka munad ja hapukoor. Kata küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat taignaga. Puhasta ja tükelda õunad, sega hulka fariinisuhkur ja kaneel. Teises kausis vahusta muna suhkruga . Munavahule sega juurde kohupiim. Kata taigen õunaviiludega ja vala peale kohupiimamass. Kõige lõpuks murenda peale 1/3 alles olnud taignast ja raputa üle mandlilaastudega. Küpseta 200 kraadi juures 30-40 minutit.

kolmapäev, 14. oktoober 2009

Lõhesupp

Kalasuppi võib teha paljudest kaladest ja ka supikogust. Mina teen kalasuppi harva ja siis kasutan roogitud kala või fileed :)
Vajad:
500g lõhet
1 sibul
2-3 porgandit
50-70g riisi
5-6 kartulit
2 l vett
1-2 loorberi lehte
2 vürtsi tera
paar pipra tera
soola
maitserohelist ( till, petersell)
2-3 muna (serveerimisel)

Valmistamine:
Pane kala küma veega keema, koori vaht. Lisa loorber, vürts, pipar ja sool. Keeda umbes 10-15 minutit. Kurna puljong. Haki sibul ja lõika porgand ribadeks. Kuumuta pannil sibul ja porgand.

Koori kartulid ja lõika parajad kuubikud või ribad.Puljongile lisa riis, kartul, porgand ja sibul. Puhasta kala ja vajadusel tükelda, lisa supile. Keeda veel mõni minut, et kõik koostisosad oleks pehmed. Maitsesta tilli ja peterselliga. Keeda mõned munad ja haki, serveerides lisa supile :)

teisipäev, 6. oktoober 2009

Pitsa keerud


Väikesed pitsapirukad suitsukanaga :)
Piruka täidist saab oma maitsejärgi muuta ja kana võib ka singi või hakklihaga asendada.

Vajad:
lehttaigen
Pomito pitsakastet
suitsukana
pitsamaitseainet
riivitud juustu

Valmistamine:

Määri lahtirullitud taigen pitsa kastmega. Haki suitsukana ja laota tükikesed taignale, raputa peale pitsamaitseainet ja kõigepeale riivjuustu. Keera taigen rulli ja lõika viiludeks. Küpseta 220 kraadi juures, kuni rullid on küpsed :)

esmaspäev, 5. oktoober 2009

Pisikesed tomatipirukad sinihallitusjuustuga

Lehttaigen sobib hästi väikeste pirukate põhjaks, peale saab igaüks oma maitsejärgi lisandeid lisada. Siin ma täpseid kogusaid ei kirjuta, kuna kõik käib tunde järgi :)
Vajad:
lehttaigen
tomateid
sinihallitus juustu
mõned oliivid
riivitud juustu
pitsa maitseainet

Valmistamine:
Lõika lehttaigen parajateks ruutudeks. Pane peale tomativiil ja lisa pitsa maitseainet. Murenda ka peale veidi sinihallitusjuustu. Lõika oliivid viiludeks ja lao pirukale. Kõigepeale riputa veidi riivitud juustu. Küpseta 220 kraadi juures, kuni pirukad hakkavad äärest pruunistuma.

Pesto rullikesed


Need pisikesed pirukad sobivad hästi suupisteks.Täpseid koguseid ma ei pane, kuna pestot saab igaüks lisada oma maitse järgi, samuti päikesekuivatatud tomateid.

Vajad:

lehttaigen
pesto
päikesekuivatatud tomateid
1 muna

Valmistamine:
Määri lahtirullitud lehttaigen pesto kastmega, riputa peale veidi päikesekuivatatud tomati tükikesi. Keera taigen rulli ja lõika viiludeks. Mina teen pisikese rulli, siis tulevad just suupisteks parajad pirukad. Määri pirukad lahtiklopitud munaga ja küpseta 220 kraadi juures ,kuni ääred hakkavad pruunistuma.

laupäev, 3. oktoober 2009

Sealiha koorese teki all :) ehk kooreklops :)


Teatavast käib kooreklops veiselihast, seekord tegin hoopis sealihast :) Sealt ka selline pealkiri toidule, et oleks arusaadavam. Hapukoorekaste jääb mõnusalt kreemjas ja kohev, sealihaga sobib väga hästi.
Vajad:
800g sealiha (välisfilee vms.)
2 sibulat
400g hapukoort
1 spl jahu
250 ml vett
soola
pipart
praadimiseks õli
Valmistamine:
Lõika liha ristikiudu viiludeks. Suured viilud võid poolitada, vasarda liha ja soovikorral vormi ovaalseks. Maitsesta lihaviilud soola ja pipraga. Kuumuta õli pannil ja pruunista lihaviilud mõlemilt poolt. Pruunistunud lihaviilud tõsta kõrvale. Sellest kogusest tuleb minul umbes 18 väiksemat viilu, seega paar pannitäit. Haki ka sibul ja pruunista. Edasi lisa pannile vesi ja tõsta tagasi lihaviilud. Nüüd hauta, kuni liha on täiesti pehme. Hautamist võib teha ka haudepotis ja pärast ka seal kaste valmistada. Minul on hea suur pann ja teen seda seal. Kui liha on pehma valmista kaste. Mugavam on seda jällegi teha, kui liha korraks pannilt välja tõsta. Lisa nüüd pannile jahu ja hapukoor, kuumuta läbi. Lõpuks tõsta lihaviilud tagasi kastmesse keeda mõni minut ja maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Serveeri keedu kartuliga :)