kolmapäev, 18. november 2009

Vaesed rüütlid

Selle huvitava nime taga peitub üks ääretult lihtne ja maitsev praetud sai. Minule meenub kohe lapsepõlv, kui ema neid tegi...nii maitsvad olid :) Nüüd on see minu enda laste lemmik !
Kui uurisin selle huvitava nime tagamaid, selgus, et sellel toidul on korralik ajalugu taga. Nimi vaesed rüütlid on pärit Inglismaalt , tõlkest - Poor knights of Windsor, ja kasutusel juba alates 15 sajandist. Vaesed rüütlid on üle euroopa ja ka Ameerikas väga tuntud. Ameerikas kutsutakse praesaiu French toast´i nime all. Päris huvitav :)

Vajad:
8 viilu saia
1 muna
2 dl piima
1 tl vanilje suhkrut
1 tl suhkrut
praadimiseks õli
peale suhkrut ja kaneeli

Valmistamine:
Klopi muna piima hulka, lisa vaniljesuhkur ja tavaline suhkur. Kasta saiaviilud mõlemilt poolt muna-piima segus. Prae kuumal pannil mõlemilt poolt kuldpruuniks. Valmis saiadele riputa suhkrut ja kaneeli. Serveerida võid neid saiu kohupiimaga või marjadega. Saiad on ka ilma lisandita ime maitsvad :)

esmaspäev, 16. november 2009

Mustikakissell kohupiimavahuga

Üks maitsev magustoit :)
Vajad:
Kissell:
4 dl mustikaid (külmutatud)
1 l vett
1 dl suhkrut ( või maitse järgi)
2 spl kartuli tärklist
Kohupiimavaht:
200ml vahukoort (35%)
1 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
400g paki kohupiima (magus vaniljemaitseline)
Valmistamine:
Pane mustikad vee ja suhkruga potti. Keeda umbes 5 minutit. Lahusta tärklis pooles klaasis vees ja lisa segades kissellile. Kuumuta kuni kissell on paksenenud. Kuni kissell jahtub valmista kohupiimavaht. Lisa vahukoorele suhkur ja vaniljesuhkur vahusta kõvaks vahuks. Vahukoorele sega hulka kohupiim, võid seda ka mikseriga segada, kuid väikseima kiirusega ja kergelt. Serveeri jahtunud kissell kohupiimavahuga :)

Kanakintsud porgandipadjal

Mulle väga meeldivad porgandid, nii küpsetatult, tuuvitult,toorelt ja mahlana :) Siin üks toit porganditest ja kanast.
Vajad:
porgandeid
kanakintsusi
soola
piart
broilerimaitseainet
võid-vormi määrimiseks
Valmistamine:
Puhasta ja tükelda porgandid. Määri ahjuvorm võiga ja laota porgandi tükid vormi põhja. Maitsesta kanakintsud ja lao porganditele.Valasin ka veidike vett vormi. Küpseta 200 kraadi juures, kuni kanakintsud on krõbedad ja pruunistunud. serveeri kartuli või riisiga.

pühapäev, 8. november 2009

Isadepäeva šokolaaditort

Selle tordi pikem nimetus oleks vaarika-šokolaaditort väikse brändiga.
Mis veel paremini sobiks isadega kokku, kui mõrkjas šokolaad ja brändi :) Tort jäi väga hea, tükikesest saab korraliku šokolaadi annuse. Tort tuleks valmis teha eelmisel päeval.

Vajad:
Taigen:
150g tumedat šokolaadi
150g võid
4 muna
1,5dl suhkrut
1dl kartulijahu
1,5dl nisujahu
1dl jahvatatud (purustatud) mandleid
1,5 tl küpsetuspulbrit
Immutamiseks:
1dl vett
1 dl brändit
2 sl suhkrut
Täidis:
vaarikatoormoos
Glasuur:
200g tumedat šokolaadi
1dl vaarikatoormoosi
1dl vahukoort
Vormi määrimiseks:
võid
riivsaia

Valmistamine:
Sulata 150g šokolaadi vesivannil ja lase veidi jahtuda. Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad, vahustamist jätkates. Sega hulka sulatatud šokolaad. Sega omavahel kuivained kokku ja lisa taignale. Määri koogivorm võiga ja puista üle riivsaiaga. Küpseta 175 kraadi juure 50 minutit. Võimalusel kasuta 22-24 cm läbimõõduga vormi. Mina tegin 26 cm läbimõõduga vormis ja sellisel juhul tuleb küpsetamis aega lühendada, küpseta siis umbes 40 minutit. Lase koogil korralikult jahtuda. Jahtunud kook lõika pooleks ,või kolmeks kihiks, seda on ka mugavam teha, kui kook on veidi kõrgem. Kui teed suurema ja õhema koogi siis on võimalik ainult pooleks lõigata.Sega brändi vee ja suhkruga ja immuta kõik kihid. Kihtide vahele määri ka vaarikatoormoosi.Pealmist kihti ainult immuta.Glasuuri jaoks tükelda šokolaad potti, lisa koor ja vaarikamoos.Sulata nõrgal kuumusel segades, kuni kogu šokolaad on sulanud. Jahuta pisut ja määri tordile. Kunista torti šokolaadi laastudega või mandlipuruga. Tort on ise nii täiuslik, et tegelikult pole väga vaja enam peale midagi lisadagi. Lase tordil seista jahedad terve öö, siis on kõige maitsvam :)

Mulgikapsad

Lume saabudes tuleb minul kohe isu talviste toitude järele. Üheks selliseks lemmikuks on mulgikapsad. Kapsaid tasub korraga veidi rohkem valmis keeta, neid saab ideaalselt kuumalt purkidesse panna ja säilivad veidi kauem.
Vajad:
2 kg hapukapsaid
1 kg läbikasvanud sealiha, näiteks peekon
1-2dl odrakruupe (tangu)
soola
suhkurt
vett
Valmistamine:
Lao suurde potti õhuke kiht kapsaid. Lõika sealiha tükkideks ( 1kg tüki võiks lõigata 4-6 tükiks)
Lao kapsaste peale lihatükid ja peale pane ülejäänud kapsad. Kõigepeale pane kruubid. Lõpuks vala kapsastele veidi vett, umbes 0,5 liitrit.

Keeda kapsaid mitu tundi, kuni kruubid ja kapsad on täiesti pehmed. Jälgi ka vahepeal, et poti põhjas oleks paar cm vett. Kui kapsad valmis võid liha jätta kapsastesse, kui meeldib tõsat välja või lõika pisemateks tükkideks ja pane potti tagasi. Serveeri kartulitega :)

esmaspäev, 2. november 2009

Sõrnikud

Täna on hingedepäev, kas teadsid et hingedepäeva on pühitsetud juba üle tuhande aasta. Kodudes süüdatakse küünlad ja mõeldakse, et see inimese olemasolu siin maailmas ei piirdu ainult nähtava ja kogetavaga. Küünlavalgus on mõnus ja soe :)
Aga mina tegin esimest korda sõrnikuid ja jäid väga maitsvad !

Vajad:
400g magusat vanilje kohupiima
2 munakollast
1dl nisujahu
veeretamiseks jahu
praadimiseks võid (õli)
Valmistamine:
Sega kohupiima hulka munakollased ja jahu. Tee käed jahuseks ja võta peoga veidi kohupiima, keera jahu sees pallike ja vajuta ovaalseks. Prae võis sõrnikud kuldkollaseks. Serveeri soojalt hapukoore või moosiga. Meie sõime maasikatoormoosiga :)

pühapäev, 1. november 2009

Täidetud Tortillad

Üks väga mõnus kergelt vürtsikas elamus !
Vajad:

8 SantaMaria Soft Tortillat
500g hakkliha
1 sibul
veidi õli
1 pakk SantaMaria Fajita spice mix maitseainesegu
1 dl vett
1 purk SantaMaria Taco kastet (mild)
2-3 tomatid
veerand hiinakapsast

Valmistamine:
Pruunista kuumas õlis sibul ja hakkliha, lisa terve pakk Fajita spice mix maitseainesegu ja kalla peale vesi. Sega ja hauta kaane all 5-10 minutit. Haki tomat ja hiinakapsas kuubikuteks. Kui hakkliha täidis on valmis siis edasi serveerima :) Tortillad võid soojendada ahjus fooliumisse keeratult 200kraadi juures 10 minutit või mikrolaineahjus koos pakiga, kui teed kahvliga paki sisse mõned augud ja soojendad täisvõimsusel (650w) 30-60 sekundit. Määri soojale tortillale kiht Taco kastet, puista peale hakkliha ja tomatit ning hiinakapsast. Keera tortilla rulli ja söö soojalt :)