kolmapäev, 24. veebruar 2010

Mangotort

Head Vabariigi Aastapäeva!!!
Selle puhuks ka mangotort. Tort on hea ja lahe, pole liiga magus. Minu lemmik!
Retsepti leidsin NAMI-NAMI-st. Muudsin seda veidi , põhjas kasutasin digestive küpsiseid ja mangopüree tegin mango kompotist. Nami-namis on ka palju kommentaare koogi kohta ja nüüd tean, et paika peab see, et võimalusel kasutada ikkagi ehtsat mangopüreed, kuna kompott ei anna nii tugevat mango maitset. Üks aga on veel kombotti kasutades. Ma küll püreestasin häst, kuid koogis leidus mango kiude.Siin siis minu versioon koogist:
Vajad:
Koogipõhi:
200g digestive küpsiseid
80g võid
Kate:
500g mangopüreed või
2 väikset purki mango kompotti
200g maitsestamata jogurtit
2 dl vahukoort
3 spl suhkrut
1 suur sidrun
2,5 spl želatiini
Valmistamine:
Purusta küpsised, mina teen seda köögikombainis. Sulata või ja sega kokku. Suru segu koogivormi põhja, kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi. Küpseta põhja 10 minutit 200 kraadises ahjus, siis on kergem kooki serveerida ja põhi ei murene nii palju. Pane želatiin vette paisuma.
Kui kasutad mango kompotte siis püreesta mango tükid, lisa veidi ka kompoti vedelikku. Sega omavahel jogurt ja mango püree. Pigista sidrunist mahl ja kuumuta, lisa 2-3 sp vett. Sega želatiin kuuma sidrunimahlaga, kuni see lahustub. Nirista želatiini segu vaikselt mango-jogurtisegu hulka. Vahusta koor suhkruga ja sega vaikselt mango seguga kokku. Kalla segu lahtikäivasse koogivormi ja jäta järgmise päevani külma. Enne erveerimist eemalda koogivormilt ääred :)

Liharullid

Plaanisin ammu veiselihast liharullide tegu ja nüüd sai teoks. Liharulle tasub teha kohe veidi rohkem ja eks tegu nõuab ka veidi rohkem aega, kuid see on seda väärt.Minul tuli kokku umbes
26 pisikest liharulli. Meid on palju ka ;)
Vajad:
1,5 kg veise välisfileed
2-3 porgandit
2-3 viilu pekist suitsusinki
marineeritud paprika ribasi
1 sibul
soola
pipart
praadimiseks õli.
puljongit (pool puljongi kuubikut)
Valmistamine:
Kuivata välisfilee köögipaberiga kuivaks, kui on jäänud mõned kelmed külge, siis eemalda need terava noaga. Lõika lihast 1,5-2 cm paksused viilud. Vasarda lihaviilud toidukile vahel. Kui soovid väikseid rulle, nagu mina tegin, siis lõika kõik viilud veel pooleks. Maitsesta liha soola ja pipraga. Puhasta porgandid ja lõika peenikesteks seibideks. Lõika ka sink ribadeks. Nüüd pane igale lihaviilule porgandi seib, marineeritud paprika ja suitsusingi riba.Keera liha tihedalt rulli ja kasuta hambatikke või niiti. Mina kasutasin niiti, siis jäävad rullid paremini kokku.

Nüüd kuumuta pannil õli ja pruunista rullid igast küljest. Korraga pane pannile umbes 5-8 rulli. Kui rullid pruunistatud igast küljest, tõsta nad kõrvale. Pruunista samas rasvas ka hakitud sibul ja järelejäänud porgandi seibid. Eemalda ettevaatlikult liharullidelt niit. Nüüd nad enam laiali ei lagune. Võta ahjuvorm ja kalla praetud sibul ja porgand vormi. Tõsta peale liharullid. Nüüd lisa vett või puljongit nii palju, et rullid oleks peaaegu kaetud. Hea kui kasutad kaanega vormi. Lahtisele vormile võib peale panna fooliumi. Hauta liharulle ahjus 180 kraadi juures 1,5 tundi. Seda kõike võib muidugi teha ka potis. Küpsemine võib võtta ka veidi kauem aega. Serveeri keedukartulitega :)

kolmapäev, 17. veebruar 2010

Hernesupp

Hernesupp sai keedetud vastlapäevaks ja väga täpset retsepti polegi. Mõned õpetsusõnad sain emalt ja midagi oli meeles ka eelmisest supikeedust.Minu mäletamist mööda keetsin hernesuppi viimati 7-8 aastat tagasi :D
Vaja läks umbes 2-3 klaasi herneid.
Pool klaasi kruupe.
2 porgandid
1 sibul
700g lepasuitsu seakoot
loorberi leht
soola
Herned ja kruubid panin juba varahommikul likku. Koodi panin külme veega keema, vett lisasin umbes 2 liitrit. Koorisin vahu ja lisasin hakitud sibula, porgandid, herned, kruubid, loorberi ja soola. Suppi keetsin nii kaua, kuni kõik pehme. Puhastasin liha kondilt ja lisasin supile. Supp jäi tõesti hea ja peale kelgutamist sobis väga hästi:)

teisipäev, 16. veebruar 2010

Vastlakuklid

Head vastlapäeva!!! Hernesupp keedetud ja kuklid küpsetatud. Sai ka kodusest kelgumäest alla lastud :D Vastlakukleid tuli kokku 29 :D Ma tegingi veidi väiksemad, et lastel oleks mugavam süüa. Pärmitaigna tegin nii:
800-900g jahu
200g võid
2 muna
0,5l piima
0,5 tl kardemoni
1,5 dl suhkrut
1 pakk kuivpärmi
0,5 tl soola
1 muna määrimiseks
Mustikamoosi
Vahukoort
Soojenda piim käesoojaks, lisa munad, suhkur, kardemon ja sool. Sega kuivpärm jahuga ja sõtku piima hulka. Lisa ka pehme või. Sõtku taigen ühtlaseks ja pane kerkima sooja kohta. Kui taigen on kerkinud (umbes 1 tund). Vormi kuklikesed, määri munaga ja küpseta 200-210 kraadi juures kuldpruuniks.
Lõika jahtunud kuklitelt kaas ära ja õõnesta pisut kukli seest. Mina panin veidi mustikamoosi
kuklisse ja peale korralikult vahukoort. Aseta kaas peale ja raputa üle tuhksuhkruga :)

pühapäev, 14. veebruar 2010

Sõbrapäevatort

Ühel õigel sõbrapäeval tuleb ikka head magusat torti süüa :) Mina tegin seekord küpsisetordi martsipani kattega.Tordi ladusin valmis eelmisel päeval. Täna jäi ainult martsipaniga katta ja vahukoorega kaunistada. Kõiki aineid pole väga täpsetes kogustes antud, kuna kõik mu kolm maiasmokka olid tordi tegemisel abiks, ning osa vahukoorest ja martsipanist lipsas nende suhu - kõike pidi ju proovima, kas üldse kõlbab :)))
Vaja läks:
2,5 pakki küpsist ( Lotte)
0,5 klaasi vaniljepiima (piim + vaniljesuhkur)
maasikatoormoosi
väike pakk vahukoort
1spl suhkurt
300g kohupiimakreemi(Alma)

Tordi kaunistamiseks:
väike pakk vahukoort
150g kohupiimakreemi
1 spl suhkrut
200g valget martsipani
50g roosat martsipani
30-50g šokolaadi
tordikaunistusi (tähekesed)
Eelmisel päeval kastsin küpsised läbi vaniljepiima ja ladusin kandikule. Esimese kihi vahele läks vahustatud koor kohupiimaga. Peale jälle kiht küpsiseid. Nüüd määrisin küpsistele maasikatoormoosi ja õhukese kihi vahukoore-kohupiima segu. Kõige peale jälle küpsised ja külmutuskappi. Täna vahustasin vahukoore ja tõstsin umbes 1/3 kõrvale, kuhu lisasin kohupiimakreemi. Sellega katsin veel kogu tordi. Martsipan tuleb rullida üsna õhukeseks,et mass väga kleepuv ei oleks, kasuta tuhksuhkrut. Pilt oli mul eelnevalt küpsetuspaberile joonistatud, selle panin rullitud martsipani peale ja õrnalt hambatikuga surusin pildi kontuurid martsipanile. Kõike neid ideesi olen saanud paljudest Eesti toiduplogidest! Kõige keerulisem oligi martsipani saamine tordile. Keerasin massi õrnalt suure taignarulli ümber ja asetasin koogile - ikkagi läks veidi nihkesse :) Vajutasin ääred kergelt koogi vastu ja ülejäägi lõikasin noaga äärest ära.Sulatasin školaadi vesivannil ja peenikese pintsliga joonistasin pildi kontuurid. Roosast martsipanist sai HelloKitty lips ja süda.

Tegin ka mõned martsipani roosid ja paar šokolaadi liblikat. Liblikatest jõudis küll ainult üks pisem tordile ja peagi lendas seegi ühe maiasmoka suhu :) Järele jäänud vahukoorega kaunistasin tordi ääred ja tegin roosidele mõne lehekese.

Magusat sõbrapäeva!!!

teisipäev, 2. veebruar 2010

Ricottakook

Ricotta kohupiima kasutan ma tegelikult esimest korda. Olen ise suur Itaalia köögi austaja ja ricotta on just väga populaarne Itaalias. Ricottat kasutatakse nii soolastes, kui magusates toitudes. Varsti katsetan ka mõne soolase piruka ricottaga ;) See kook jäi väga maitev, retsepti leidsin internetist, kooki võib ka veidi uhkemalt nimetda : Crostata di Ricotta :)
Vajad:
Põhi:
250g jahu
125 g võid
125g suhkrut
3 munakollast
pisut soola
Täidis:
500g ricotta kohupiima
150g suhkrut
1 muna
1 munakollane
1 tl vanilje suhkrut
poole sidruni mahl
poole apelsini riivitud koor

Valmistamine:
Mõõda suurde kaussi jahu, suhkur ja sool. Keskele pane või tükikesed ja muna kollased. Näpi taigen ühtlaseks. Suru taigen koogivormi põhja ja äärtele. Mina kasutasin 25 cm läbimõõduga lahtikäivat vormi. Pane vorm taignaga külmikusse, nii kaua valmista täidis.Sega omavahel ricotta, munad, suhkur, vaniljesuhkur ja sidruni mahl. Riivi sisse ka apelsinikoor. Mina koorin apelsini ja koored puhastan valgest osast. Koore hakin väikseks ja pigistan läbi küüslaugu pressi :) Kalla täidis taignale ja küpseta 180 kraadi juures umbes 40-45 minutit. Lase koogil enne lahtilõikamist jahtuda.