teisipäev, 30. märts 2010

Mustikapirukas martsipaniga

Üks magus ja krõbe suutäis. Kõrvale tegin vaniljekastet, mis sobis koogi juurde imehästi. Kasutasin külmutatud mustikaid, kuid värsketest jääks kindlasti veel maitsvam :)Retsept on pärit Pereköögist.
Vajad:
150g võid
1dl suhkrut
1 muna
3 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
Täidiseks:
4 dl mustikaid
2 tl kartulijahu
Kate:
100g martsipani
100g võid
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
Valmistamine:
Vahusta või suhkruga ja lisa vahustades muna. Sega omavahel kuivained ja lisa taignale. Suru tainas vormi põhja ja äärtele. Peale kalla mustikad, mis on segatud kartulijahuga. Kui kasutad värskeid marju, pole kartulijahu vaja lisada. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.
Murenda martsipan, sega kokku või, jahu ja suhkruga. Tainas kleepub küll sõrmedele, kuid murenda see koogile. Küpseta veel 20 minutit. Serveeri vaniljekastmega :)

Leib suitsulihaga

See oli minu kuues leivategu ja peaks ütlema, et leib oli siiani tehtutest kõige maitsvam! Hea meki andis ka suitsuliha. Seekord kerkis leib väga hästi oli kohev ja maitsev. Vahepeal olen katsetanud ka köömnetega leiba ja küüslaugu leiba, kõik on olnud omamoodi huvitavad ja head.
Siin on leivad enne ahju panekut:

kolmapäev, 24. märts 2010

Juustu krõbedikud

Kuna pirukatest jäi veidi lehttaigent alles, proovisin sellest juustu küpsiseid teha. Taigent oli umbes 300g ja riivitud juustu 150g. Rullisin taigna õhukeseks ja peale puistasin 1/3 riivitud juustust. Panin taigna pooleks kokku ja rullisin jälle ja puistasin ka juustu peale ja nii tegin veel ühe korra. Kõige peale läks ka juust ja veidi paprikapulbrit. Küpsetasin kuldpruuniks 220 kraadi juures.Täitsa hea krõbistamine :)

esmaspäev, 22. märts 2010

Magusad vahvlid

Selle retsepti järgi jäävad täpselt sellised magusad, krõbedad vahvlid, kuhu annab ka jäätist sisse panna. Mina teen alati topelt koguse :) Üks küpsetamine ja saab paar päeva krõbistada :)
Vajad:
2 muna
100-150g suhkrut
100g võid
1 tl vaniljesuhkrut
1/2 liitrit piima
250g jahu
Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga, lisa vaniljesuhkur. Sulata või ja sega vahustatud munale. Sega vaikselt hulka vaheldumisi piim ja jahu. Taigen võiks enne küpsetamist veidi seista. Vahvleid krõbista nii sama või täida jäätisega :)

laupäev, 20. märts 2010

Seemneleib

Leivategu on juba iganädalaseks traditsiooniks kujunemas. Seekord tegin seemneleiba. Erineb ta veidi sellepärast, et taignasse on segatud veidi vähem soola ja rohkem leivasiirupid. Ja peotäis seemnesegu, kust võib leida päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ja seedermänni seemneid. Leib jäi väga mõnus:)

esmaspäev, 8. märts 2010

Naistepäeva küpsisetort, tänutäheks meestele :)

Lihtne küpsisetort meestele, tänuks ilusate lillede eest!
Vaja läks 1 pakk (+1 küpsis) Selga küpsiseid, hapukoort,veidi suhkrut, külmutatud maasika viile, või moosi. Peale läks vahukoor kohupiimaga ja veidi martsipani ja viinamarju :)
Valmistada on väga lihtne. Kastsin küpsised piimast läbi, kuna maiustama hakkasime üsna varsti. Vahele läks hapukoor kuhu oli segatud veidi suhkrut ja maasika viilud. Peale vahustasin väikse paki vahukoort, kus lisatud veidi suhkrut ja segasin kokku 1 paki kohupiimaga. Tort magus ja hea :)

teisipäev, 2. märts 2010

Minu esimene leivategu!

Oma leivategu ootasin ma tegelikult juba ammu. Miskipärast oli väike hirm sees, et see on üks keeruline protsess, mida ta tegelikult ju ongi ja mina ei julgenud ette võtta. Tegelikult polnud mul ka juuretsit varem. Nädalavahetusel sain oma armsa sugulase käest juuretise pojukese, kus proovisin ka imehead koduleiba. Ja nüüd ei jäänudki muud üle, kui ise leiba küpsetada. Eelmine õhtu segasin juuretise leige vee ja rukkijahuga.Katsin nõu toidukilega ja soojustasin veel käterätikutega, et pojukesel ikka soe oleks :) Ööks jäi ta sauna pesitsema. Hommikul olid ilusti mullikesed peal ja lõhn selline hapukas. Kuna mul varajasem kogemus puudus siis olin sellega rahul :) Taignasse sõtkusin soola, pruuni suhkrut, kiudaine rikast rukkijahu ja tavalist rukkijahu. Korra kartsin, et taigen jäi ehk liiga paks. Vormid täidetud jäid leivakesed veel neljaks tunniks kerkima. Paari tunniga olid vormid ääreni. Tegin igaksjuhuks ka ühe hädakõne juuretise esivanemale, kes mind rahustas ja ütles, et nii võibki olla :) Mina kujutasin ette, et ta kerkib ahjus veel samapalju :) Lõpuks siis ahi sooja ja leivad ahju. Algul tugevama temperatuuriga ja siis tasa ja targu. Valmis leibadel lasin veel 10 minutit vormis taheneda ja siis kummutasin välja. Leivad olid väga ilusad ja tühja kõhu peale läks ikka mitu soojaleiva viilu :) Nüüd on mul oma juuretise pojuke ja järgmine kord olen juba julgem ja lisan ka muid lisandeid :)
Tänud Kristinile, kellelt sain juuretise poju :)