kolmapäev, 23. märts 2011

Manhattani toorjuustukook kirsikastmega

Üks maitsvamaid toorjuustukoogi retsepte kindlasti. Kusakilt on jäänud kõrva koguni lause, et see on juustukookide kuningas. Selle nimetuse on see kook auga ära teeninud. Mõnusalt kreemjas ja mitmekihiline juustukook sobib imehästi ka erinevate marjadega ja kastmetega. Mina serveerisin kooki kirsikastmega. Koogi põhiretsept on pärit NAMI-NAMIST , mina vaid suurendasin veidi koguseid, kuna kasutasin suuremat vormi, kui retseptis ette nähtud. Kirsikastme valmistasin maitsvast kirsikeedisest, mille keetis sügisel minu ema, omaaia ilusatest küpsetest kirssidest. Surusin keedise läbi peenikese sõela ja niristasin koogile. Jäi väga maitsev, hapukas ja kirkalt punane kaste sobis samuti imehästi!

reede, 18. märts 2011

Tosca kattega muffinid

Et lihtsaid ja maitsvaid muffineid veidi põnevamaks muuta, võik seda teha tosca kattega. Muffinitele sobib see imehästi.
Vajad:
180g võid
3 muna
2 dl suhkrut
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
2-3 sl piima
Tosca kate:
50g mandlilaaste
50g võid
50g fariinisuhkrut
1 sl piima
0,5 tl nisujahu
Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa ka vaniljesuhkur. Vahustadest jätkates lisa ükshaaval munad ja piim. Lõpuks sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Valmista ka tosca kate. Sulata või koos fariinisuhkruga, lisa mandlilaastud, piim ja jahu. Kuumuta pidevalt segades. Pane taigen muffini vormidesse ja küpseta umbes 15 minutit 180 kraadi juures. Nüüd kata muffinid kattega ja küpseta veel umbes 10 minutit. Muffineid tuleb kokku umbes 15.

laupäev, 12. märts 2011

Täidetud seasisefilee

Seasisefilee on hõrk ja sobib hästi erinevate täidistega. Täidiseid võib lõpmatuseni varieerida. Ühest fileest jagub umbes 4-5 sööjale. Mina kasutasin kahte fileed ja tegin ka erinevad täidised. Üks tuli fileerull maitserohelisega ja teina juustuga.
Vajad:
2 seasisefileed (umbes 1 kg)
maitserohelist (petersell, salvei vms.)
võid
soola
pipart
sinepit
juustu (Eesti juust + parmesan)
toiduõli
foolium
Valmistamine:
Puhasta filee kelmetest ja maitsesta soola ja pipraga, määri kergelt kokku ka sinepiga. Kasutasin ise tšilli maitselist sinepit, mille Prantsusmaalt toonud olen. Sinep meenutas teravuselt vene sinepit ja kergelt oli tšillit tunda. Lõika fileed pikuti ühest küljest lahti, et see avaneks. Valmista võist ja maitserohelisest maitsevõi ja määri see ühele fileele.



Teine filee kata juustuga, ise kasutasin riivitud Eesti juustu ja parmesani.


Keera fileed tihedalt rulli ja kinnita hambatikkudega või niidiga. Kasutasin ise niiti, kuna nii on rull kindlalt koos ja mugav pruunistada. Kuumuta pannil õli ja pruunista rullid igast küljest. Pruunista üks rull korraga, nii on hea pannil keerata. Peale pruunistamist eemalda niit, kuna siis ei lagune enam fileerull laiali. Paki täidetud fileed eraldi fooliumitesse, et ülesse jääks väike ava. Samas oleks aga külgedelt ilusti kaetud, nii saab liha vaikselt küpseda ja on ilusti omas mahlas ja jääb mahlane ja ei vaja kastmist. Küpseta umbes 40-60 minutit 180 kraadi juures. Lõika rull viiludeka.

Vastlakuklid vaarikamoosiga

Siin on minu selleaastased kuklid. Vastlad küll juba möödas, kuid kuklitega maiustasime ikka õigel ajal. Postitus on väikese hilinemisega :)
Pärmitaigen:
900g jahu
200g võid
50g pärmi
0,5 l piima
2 dl suhkrut
0,5 tl soola
1/2 tl kardemoni
1 tl vaniljesuhkrut
1 muna
Peale:
määrimiseks 1 muna
vahukoor
suhkur
vaniljesuhkur
Valmistamine:
Soojenda piim käesoojaks, lisa suhkruga segatud pärm, toasoe muna, suhkur, sool, kardemon, vaniljesuhkur. Sega vähehaaval juurde jahu. Kõige lõpuks sõtku juurde pehme või. Pane taigen umbes 1 tunniks sooja kerkima. Kui taigen on kerkinud vooli kätega parajad kuklikesed. Plaadile pannes arvesta ka kerkimise varu. Määri kuklid pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 180 kraadi juures kuldpruuniks. Vahusta koor suhkruga. Lõika jahtunud kuklitelt pealt kaaneke. Soovikorral õõnesta seest veidi ja pane kuklisse meelepärast moosi. Meil olid see aasta vaarikamoosiga. Kata kukkel vahukoorega ja aseta peale kaaneke. Head maiustamist :)

Rullid punase pestoga

Väga lihtsad ja maitsvad suupisted. Lehttaignaga võib lõputult palju maitsvaid pirukaid teha. Tublimad teevad lehttaigna muidugi ise :) Kuid sobib ka poest ostetud.
Siin vajadki lehttaignat ja punast pestot. Punase pesto valmistamine pole ka keeruline, kuid sellest teinekord. Nendel pirukatel kasutasin Marks & Spencerist ostetud pestot. Valmistamine on imelihtne. Taigen laiali rullida ja pesto peale määrida. Seejärel keera taigen rulli ja lõika umbes 1 cm jämedused viilud. Ning ahju 220 kraadi juurde küpsema.

laupäev, 5. märts 2011

Caesari salat

Üks kuulus salat ja seekord kanafileega.
Vajad:
2 rooma salatit
ciabattat
oliiviõli
2 kanafileed
(kana maitsestamiseks soola ja pipart)
riivitud parmesani juustu
Caesari salatikaste:
Kasuta Marks & Spencer´i Caesari salatikastet,
või valmista ise:
1 tl Worcestershire’i kastet
0,25 tl suhkrut
0,25 tl soola
1 küüslauguküüs
1 sl sidrunimahla
1 sl majoneesi või 1 munakollane
3 sl oliiviõli
riivitud parmesani juustu
Valmistamine:
Lõika kanafileed väikesteks tükkideks ja pruunista kuumal pannil õlis. Maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kanatükid nõrguma.Haki või murra ciabattast väikesed kuubikud, rösti ka need kuumal pannil oliiviõlis. Puhasta ja rebi salatilehed väiksemateks tükkideks. Pane kaussi või vaagnale vaheldumisi salatilehti, kanafilee tükikesi, röstitud ciabatta kuubikuid, parmesani ja salatikastet. Salatikastet tehes sega kõik koostisosad hästi kokku ja nirista salatile. Mina olen kasutanud ka valmis kastmeid. Soovitan Marks & Spenceri toiduosakonnas leiduvat Caesari salatikastet.