reede, 26. august 2011

Tomatisupp

Minu lemmik aedvili - tomat, minu lemmik mahl - tomatimahl, minu lemmik supp - tomatisupp! Nii ta on, ükskõik mis viisil on tomat mu lemmik. See tomatisupp on tehtud kodus kasvatatud tomatitest ja ürtidest. Väga maitsev ja aromaatne, pehmust ja sametisust annab supile lisatud toorjuust.

Vajad
1 kg tomateid või (800g purustatud tomateid)

200 ml puljongit (kana)

1 punane sibul

2 küüslaugu küünt

veidi oliiviõli

basiilikut

tüümiani

meresoola

pipart

2-3 sl toorjuustu

Valmistamine:

Lase tomatid korra keevast veest läbi, nii tuleb nahk hästi maha. Eemalda tomatitelt nahk ja lõika veidi väiksemateks tükkideks. Pane potti podisema ja lisa ka puljong. Pruunista pannil oliiviõlis hakitud punane sibul, lõpupoole lisa ka küüslaauk ja kuumuta läbi. Kalla sibul ja küüslaauk tomatisupile. Keeda umbes 10 minutit. Püreesta saumikseriga ja maitsesta meelepäraste ürtidega. Lisa ka vajadusel soola ja pipart. Kui tahad vedelamat suppi võib ka rohkem puljongit lisada. Kui supp on püreestatud lisa 2-3 sl toorjuustu, sega hästi läbi ja lase korra veel keema. Serveerides võib veel supile toorjuustu lisada, see annab väga mõnusa meki ja teeb supi sametiseks :)

reede, 19. august 2011

Seenepirukas

Mulle väga maitsevad seened ja seenel käimine veel rohkem. See aasta olen juba päris mitu korda metsas käinud ja iga kord korraliku seene kogusega koju tulnud.

Ühed minu lemmik seened on kukeseened, neist koosnebki minu seenepirukas. Pirukas on imelihtne ja väga maitsev.Kindlasti võib kasutada muid meelepäraseid seeni. Seenepiruka retsepte on palju, piilusin siit ja sealt. Nami-Namist leidsin ühe huvitava,kuid kohandasin seda veidike omamoodi.

Piruka jaoks vajad

500g pärmilehttaigent

400-500g kukeseeni

1 sibul

200g juustu

soola

tüümiani (näpuotsaga)

määrimiseks muna

praadimiseks võid

Puhasta ja tükelda seened. Kuumuta pannil või ja prae seened, lisa ka tükeldatud sibul. Prae nii kaua, kuni vedelik on aurustunud. Laota lehttaigen ahjuplaadile, vajadusel rulli õhemaks, et peaaegu kogu plaat oleks täidetud. Kalla praetud seened sibulaga poolele taignale, jälgi et äärtest jääks umbes 1 cm vabaks. Lõika juustust jämedamad viilud ja laota seentele. Mina kasutasin Vene juustu ja see sobis hästi. Pintselda taigna ääred lahtiklopitud munaga ja keera teine taignapool täidise peale. Suru ääred korralikult kinni, selleks kasuta kahvlit. Lõika noaga väiksed sälgud pirukale või tee kahvliga mõned õhuaugukesed. Pintselda pealt munaga ja küpseta 220 kraadi juures umbes 20 minutit.