pühapäev, 28. november 2010

Jõulusai pähklite ja aprikoosidega


Kaunist esimest adventi! Selle puhuks proovisin ühest Somme ajakirjast leitud jõululsaia retsepti. Väga maitsev jäi, eriti soojalt ja taluvõiga. Meenutas maitselt sepikut.
Vajad:
5 dl piima
25g pärmi
1 tl pruuni suhkrut
1 spl leivasiirupit
5 dl rukkijahu
5 dl nisujahu
1 1/2 dl hakitud kuivatatud aprikoose
1 dl purustatud (poolitatud) sarapuupähkleid
1 tl soola
võid vormi määrimiseks
peotäis rukkijahu peale panekuks.
Valmistamine:
Soojenda piim käesoojaks. Murenda pärm suhkruga ja lisa piimale. Sega juurde siirup ja jahud. Sõtku väga hästi. Originaal retseptis soovitakse kasutada köögikombaini segamisel, kuna tainas peab jääma hästi sõtkutud ja elastne. Mina sõtkusin kätega ja päris tükk aega. Lõpuks lisa aprikoosid, pähklid ja sool ning sõtku kõik veelkord hästi läbi. Jäta taigen sooja kohta, rätiku alla kerkima umbes tunniks, kuni kogus on kahekordistunud. Kalluta taigen jahusele lauale ja sõtku õhumullid välja. Määri vormid võiga ja tõsta taigen vormidesse. Sellest kogusest saab kaks jõulusaia/leiba. Puista peale rukkijahu ja lõika terava noaga sisse mõned süvendid, pikkupidi.


Lase nüüd veel saiadel kerkida umbes 45 minutit. Kuumuta ahi 250 kraadini. Pane ahju põhja veenõu ja saiad küpsema ahju keskosasse. Küpseta 250 kraadi juures 5-7 minutit, et tekiks krõbe koorik.Seejärel alanda temperatuur 200 kraadini ja jätka küpsetamist 20-25 minutit. Kummuta saiad välja ja jäta rätikualla jahtuma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar