reede, 18. juuni 2010

Besee


Plaanisin beseede tegu juba tükk aega ja nüüd sai teoks :) Lugesin foorumeid ja õpetusi, kuid lõpuks tegin ikkagi omamoodi. Tegin kolme erineva maitsega ja lisasin ka tilgakese toiduvärvi. Toiduvärvid on tellitud siit : http://koogimeister.prestabox.com/ ja olen väga rahul nendega. Kulub tõesti imetilluke tilk korraga ja värvi kui palju :)

Vaja läks :
6 munavalget
2 dl peenikest suhkrut
laim
sidrun
1 tl vaniljesuhkrut
toiduvärve
Alusta beseede tegemist munavalge vahustamisega. Kui vaht on juba küllalt tugev, hakka järk-järgult lisama suhkrut, kuhu lisa eelnevalt ka vaniljesuhkur. Kasuta tavalist peenikest suhkrut, mitte tolmsuhkrut. Vaht on õige, kui ta on ilus ja läikiv. Nüüd jagasin munavahu kolmeks ja lisasin erinevaid maitseid.
Besee laimiga
Lisasin vahule poolest laimist pigistatud mahla ja tilga rohelist toiduvärvi. Lasin tordipritsiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väiksed kuhjakesed. Laimibeseed jäidki kõige ilusamad ja ka mõnusa mekiga.

Besee sidruniga
Lisasin samuti natuke sidruni mahla (veidi vähem, kui poole sidruni mahl) ja tilgakese kollast toiduvärvi ja jällegi tordipritsiga kuhjakesed plaadile.

Roosa besee
Siin ei lisanud ma midagi peale toiduvärvi. Ja kui nüüd aus olla, olid roosad ainukesed, mis tahtsid kergelt pruunikaks tõmmata ja kõige kauem ka kuivasid ahjus.

Sellest kogusest saigi täpselt 3 plaaditäit. Küpsetamist alustasin 80 kraadijuures 2,5 tundi. Peale esimest tundi jätsin ahjuukse pisut avatuks, umbes 1 cm. Siis otsustasin proovida, minu beseed olid täiesti nätsked.
Panin ahjuukse kinni ja küpsetasin 90 kraadi juures veel tunnikese. Ka siis ei tundunud nad mulle veel päris õiged, vaid laimiga maitsestatud beseed olid kuivad ja ilusad. Lülitasin ahju välja ja jätsin beseed ahju kuivama. Poole tunni pärast olid kõik kuivanud ja krõbedad ning ilusad ja mis kõige tähtsam, maitsesid imehead :) Lõpp hea, kõik hea!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar