neljapäev, 25. aprill 2013

Šokolaaditort

Selle šokolaaditordi tegin enda pisikese sünnipäevapeo jaoks. Tort koosneb kahest brownie põhjast, vahel on kirsimoosi veidike ja toorjuustu - vahukoore- kohupiimakreem ja peal ganache ning hulga marju.
Põhjade jaoks vajad:
70g võid
130g šokolaadi (tume nt. bitter)
120g jahu
3g soodat (pool tl.)
1g soola (näpuotsakese täis)
90g fariinisuhkrut
120g valget suhkrut
2 suuremat muna või 3 pisemat (2,5 muna)
130g piima
1,5 tl vaniljesuhkrut.
Sellest kogusest saab siis 2 koogipõhja.
Valmistamine:
Sulata šokolaad koos võiga veevannis, lase jahtuda. Sega jahu soola ja soodaga. Teises kausis sega munad suhkrutega, sega hästi, kuid ära vahusta. Muna segule vala jahtunud ja sulanud šokolaadi ja või segu, lisa ka piim ja jahusegu. Nüüd jaga taigen pooleks. Ise kasutan selleka kaalu abi, et põhjad jääksid täpselt ühe paksused. Pane ahi sooja 170 kraadi juurde. Määri lahtikäiv vorm võiga, kui soovid pane alla küpsetuspaber, mina teen nii. Kasuta 24-30 cm läbimõõduga vormi. Vala pool taignast vormi ja küpseta eelsoojendatud ahjus 20 minutit. Valmis brownie peab olema veidi niiske, mitte kuiv. Küpseta mõlemad põhjad valmis ja pane jahtuma.
Kreemi jaoks:
1 pakk Farmi šokolaaditoorjuustu
200g vahukoort (35%)
veidi suhkrut
150-200g vanilje kohupiimakreemi.
Hõõru toorjuust kohupiimaga pehmeks. Vahusta suhkruga koor. Sega kõik omavahel kokku. Kreemi võib isegi veidi palju jääda, kuid see limpsitakse kindlasti ära :) šokolaaditoorjuustu võid asendada ka tavalise toorjuustuga, mis aga endale meeldib.
Nüüd võta üks koogipõhi, pane vaagnale. Mina panen koogi servade alla küpsetuspaberi ribad, et need pärast eemaldada kui kook valmis. Siis jääb koogi ümbrus kena ja puhas. Nüüd määri põhjale õhuke kiht moosi, võid selle ka soovikorral ära jätta, kuid hapukas kirsimoos sobib sinna hästi. Määri kreem peale ja soovikorral lisa marju või kompotikirsse. Kui lisad marju siis kata need kreemiga, või sega kreemi sisse. Seejärel tõsta teine koogipõhi peale. Ja valmista šokolaadikate - ganache.
Selleks vajad:
200g tumadat šokolaadi
100g vahukoort
20-30g võid
Kuumuta koor kuni keemiseni, ära keeda! Tükelda šokolaad ja kalla kuum koor šokolaadi peale, lisa ka või tükikesed. Mass sulab peagi ühtlaseks. Sega kõik läbi kuni tükid on sulanud. Jahuta veidikene segu, kuid mitte täielikult, kuna segu jahtudes taheneb ja on raske koogile kallata - määrida. Siis kalla segu koogile, nii et niriseks ka üle servade. Võid lusikaga või noaga veel siluda ja äärtele määrida. Vahel segu taheneb kiiresti siis lõpus lausa määrin noaga külgedele. Koogi peale võid panna mis endale meeldib, näiteks hulga maitsvaid marju. Mina lisasin maasikaid, vaarikaid, pohlasi, füüsaleid, viinamarju ja mõned suhkrupärlid ja tuhksuhkrut :)


8 kommentaari:

  1. Imeilus tort on see minu arust!

    VastaKustuta
  2. Tere. Teen just seda sama torti ja tekkis paar kahtlust.. Esiteks, kas põhja sisse ei kasutata võid? Ja teiseks, kas sellest kogusest tuleb tõepoolest kahe kuni 30cm läbimõõduga põhja? Ise ei saanud 30-tel põhjasid ka kaetud. Ootan teatava ärevusega, mis ahjust tuleb, aga kardan, et 20 minutiga tuleb põhjast ainult väike piparkook :S

    VastaKustuta
  3. Esimene rida ju, et 70 gr võid :)

    VastaKustuta
  4. 70 grammi võid tuleb koos šokolaadiga vesivannil sulatada, kirjutasin veidi täpsemalt lahti. Sellest kogusest tuleb kaks paraja paksusega põhja. Võib teha ka ühe paksema koogi põhja, kuid browni põhja pole nii kerge pooleks lõigata, seega on mugavam küpsetada kaks eraldi. Kasutan antud retsepti pidevalt ja tulevad kenad mahlased šokolaadikoogi põhjad. 30 cm läbimõõduga vormis küpsetades tuleb õhem ja küpsetusaega võib mõne minuti vähendada, 24 cm läbimõõduga vormis tuleb aga parajalt hea! Ootan huviga tagasisidet, mis koogist välja tuli ( anonüümne 12 sept.)

    VastaKustuta
  5. Aitähh retsepti eest, katsetan täna järgi :)

    VastaKustuta
  6. Katsetamist väärt, loodan et tuleb maitsev :)

    VastaKustuta