reede, 29. jaanuar 2010

Muredad šokolaadi küpsised

Need on tõeliselt muredad ja šokolaadised küpsised. Sellest kogusest saab 2 plaaditäit küpsiseid, nii et maiustamist jagub kauemaks :)

Vajad:
225g võid
150g suhkrut
2 munakollast
1 tl vaniljesuhkrut
280g jahu
näpuotsaga soola
100g tumedat šokolaadi

Valmistamine:
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaavel vahustades munakollased.Sega hulka vaniljesuhkur, sool ja jahu. Haki šokolaad ja sega (sõtku kätega). Hoia taigent umbes 30 minutit külmas. Rulli taigen umbes 0,5 cm paksuseks ja vormi või lõika meelepärase kujuga küpsised välja. Küpseta 175 kraadi juures, umbes 10 minutit.

Lase küpsistel jahtuda, kuumalt on nad väga rabedad.

neljapäev, 28. jaanuar 2010

Mulgipuder praetud peekoniga

Sellise pakasega nagu meil siin õues on, tekib minul isu maalähedaste tugevate toitude järgi :) Ei tea, kas organism tahab teadlikult veidi tugevamat toitu, et kosudes kehal soojem oleks...või millest see on. Mina sööks veel isuga jõulutoite, heaks vahelduseks on Mulgipuder, kuhu on juurde praetud peekon sibulaga.
Vajad:
1 kg kooritud kartuleid
1 l vett
100 g odratangu (minul olid kruubid)
soola
30g võid
300g peekonit ( läbikasvanud seapekk)
2 sibulat
soola, pipart
Valmistamine:
Pane kartulid soolaga maitsestatud vette. Pese sooja veega tangud. Mina kasutasin odrakruupe, kuna neid oli kodus olemas ja mulle meeldivad kruubid väga. Pane nõrutatud tangud kartulite peale ja keeda, kuni tangud on täiesti pehmed. Kartulid valmivad kiiremini, sellest pole midagi. Kui kõik on pehmed, tambi pudrunuiaga kõik pudruks. Lisa või ja vajadusel maitsesta soolaga.

Haki peekon ribadeks ja prae pannil. Lisa ka hakitud sibul ja pruunista. Maitsesta soola ja pipraga. Serveerides tõsta pudrule praetud peekon ja joogiks sobib kõrvale häsi keefir :)

kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Õuna-toscakook

Õunakoogi idee tuli vanematekodu keldrist toodud õnu vaadates :) Kuna mulle meeldib väga toscakate, siis just õuna-toscakook. Ja pealegi on see kook blogijate seas üks populaarsemaid ja minul oli veel puudu ;)
Vajad:
2 muna
150g võid
2 dl suhkrut
4 dl jahu
1 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
3-5 õuna
Toscasegu:
75g võid
100g mandlilaaste
1,5 dl fariinisuhkrut
0,5 dl 35% koort
1 spl jahu
Määrimiseks:
võid, riivsaia

Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga, lisa vaheldumisi sulatatud või, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu, lisa ka vaniljesuhkur. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja raputa üle riivsaiaga. Kalla taigen vormi ja küpseta 200 kraadi juures 15 minutit.Koori ja tükelda õunad. Kuumuta või ja fariinisuhkur potis, lisa jahu, koor ja mandlilaastud. Keeda veidi, kuni segu pakseneb. Kalla õunad poolküpsele koogile ja kata toscaseguga. Küpseta kooki edasi 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit.

laupäev, 16. jaanuar 2010

Ürditäidisega liharullid, tomatises kastmes :)

Seekordsed liharullid on sea välisfileest. Retsepti panin ise kokku ja toit jäi väga maitsev. Ürdivõi jätab lihale mõnusa meki ja väga heaks lisandiks on just basiiliku ja tomati segu. Juurde tegin värske salati ja ahjukartulid ;) Aga nüüd kõigest lähemalt.
Vajad:
1 kg seavälisfileed
50g võid
50-100g riivitud juustu
3 küüslaugu küünt
peterselli
soola
pipart
5 tomatit
1-2 sibulat
kuivatatud basiilikut
õli (praadimiseks)
Salat:
Lollo Rossat ja (või)
Rukkolat
taimeõli
kirsstomateid
sidrunipipart

Valmistamine:
Lõika välisfileest libliksnitslid. See tähendab, et lõikad lihast ühe jämedama viilu , umbes 2 cm.
Ja siis lõikad selle omakorda pooleks, kuid mitte lõpuni välja. Nii saab ilusa suure lihaviilu, kui avad selle. Vasarda lihaviilud mõlemalt poolt. Maitsevõi valmistamiseks sega toasoojale võile 3 purustatud küüslauku, riivitud juust ja peenestatud petersell, maitsesta soolaga.

Määri maitsevõi lihaviilule ja keera liha rulli, kinnita hambaorkidega. Rulli välispinnale lisasin veidi pipart ja soola.Kuumuta õli pannil ja pruunista rullid. Koori tomatid, kergesti saab seda teha, kui keedad tomatid korraks läbi. Lõika kooritud tomatid kuubikuteks. Kui liharullid on pruunistunud, lao rullid ahjuvormi. Mina eemaldasin nüüd ka hambatikud ja panin liharullid vormi hästi üksteise kõrvale, et nad laiali ei läheks. Haki ja pruunista ka sibul. Kalla purustatud tomatid ja praetud sibul liharullidele lisa veidike vett (umbes 1 cm vormipõhja). Kõige peale riputa kuivatatud basiilikut.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 1 tund. Salati valmistamiseks sega kokku veidi Lollo Rossa ja Rukkola salatilehti, lisa pooleks lõigatud kirsstomateid ja maitsesta taimeõliga ja sidrunipipraga, selle võiks asendada värske sidruniga ;)
Serveeri liharulle värske salatiga ja ahjukartuliteka, tõsta juurde kindlasti ka ahjuvormis küpsenud tomateid sibulaga :)

pühapäev, 10. jaanuar 2010

Hakklihapallid

Ahjus on mõnus hakklihapalle teha. Valmivad lihtsalt ja suur praadimine jääb ära. Maitsevad ka kõige pisematele :) Sellest kogusest saab täpselt ühe ahjuplaaditäie pallikesi.

Vajad:
700g hakkliha
3 viilu saia
0,5 klaasi piima
1 muna
2-3 purustatud küüslauguküünt
2 spl haukoort
hakklihamaitseainet
soola
pipart
maitserohelist

Valmistamine:
Eemalda saialt koorik ja peenesta kaussi, vala peale piim. Lisa hakkliha ja kõik ülejäänud ained.Sega (sõtku) taigen hästi läbi ja vajadusel veel maitsesta. Vooli hakklihast väiksed pallikesed ja lao ahjuplaadile.
Küpseta kuni pallid on pruunika koorikuga. Valmis pallidele riputa peale maitserohelist. Serveeri kartuligratääniga.

Kartuligratään

Hea vaheldus ahjukartulitele ja valmistamine on kerge.
Vajad;
1 kg kartuleid
soola (kartulimaitseainet)
pipart
muskaatpähklit
2 purustatud küüslauguküünt
150g juustu
500ml piima
1 muna
50 grammi võid
Valmistamine:
Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks.Viilutada võib ka köögikombaini abil.Sega kartuliviilud soola, pipra, muskaatpähkli ja purustatud küüslauguga. Määri ahjuvorm võiga ja kalla või lao kartuliviilud vormi. Klopi muna piima hulka ja lisa ka osa riivitud juustust. Kalla segu kartulitele ja peale pane ülejäänud juust. Kõige lõpuks pane peale mõned või tükikesed. Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 1 tund.

neljapäev, 7. jaanuar 2010

Kodune sealiha riisiroog

Kodune - sellepärast, et teen seda üsna omamoodi, teatavasti käib õige plov lambalihaga, mina teen aga sealihast :) Sellest kogusest tuleb palju ja jagub kaheks söögikorraks :)
Vajad:
700g liha
2 sibulat
2 küüslaugu küünt
2-3 porgandit
350g riisi
8-10 dl vett
1-2dl tomatipüreed
soola
pipart
peterselli
praadimiseks õli

Valmistamine:
Kõige mugavam on plovi teha paksupõhjalises potis või malmist hautamisnõus. Kuid mina teen oma suurel pannil ja mahub ilusti ära ja põhja ei kõrbe.
Lõika liha kuubikuteks, mina teen üsna väiksed tükid (1x1cm) nii on väikestel lastel mugavam süüa.Pruunista lihatükid väga kuumas õlis. Tee seda kahes osas siis ei hakka liha hauduma vaid pruunistub ruttu ja korralikult. Tükelda sibulad ja prae koos lihaga, lisa ka porgandi kuubikud. Kuumuta kõik korralikult läbi ja lisa maitseained ning tomatipüree. Lisa ka veidi vett ja hauta liha peaaegu pehmeks. Kui liha on pehme lisa riis liha peale, kuid ära sega. Vala peale keev vesi ja hauta tasasel tulel. Vett võib algul panna nii, et oleks umbes 2 cm üle riisi. Vahepeal võid lisada vett juurde, kui riis pole pehme ja vesi otsas. See vee lisamine on tunde asi, sellepärast ei osanudki täpset vee kogust panna.Vahepeal võib ka maitseaineid juurde lisada ja õrnalt riisi segada. Serveerides lisa peale reterselli!

esmaspäev, 4. jaanuar 2010

Pühade kringel

Nimeks on pühade kringel just sellepärast, et kringlis on hulga martsipani, pähkleid ja glasuuriks šokolaad. Nende pühade aeg on mul see juba neljas kringlitegu. Sellest kogusest tuleb üks suurem pühadepärg või kaks keskmist kringlit. Kringel säilib mitu päeva pehme, iseasi kas seda üldse järgmiseks päevaks jääb...meil ei jää ;)
Vajad:
400-500g jahu
100g võid
25g pärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
1/4 tl kardemoni
0,5 tl vaniljesuhkrut
1 muna
1/4 l piima

Vahele:
50g võid
kaneeli (umbes 1-2 spl)
suhkrut(umbes 2-3 spl)
martsipani

Peale:
1 muna määrimiseks
10-20 sarapuupähklit
100g tumedat šokolaadi (bitter)
100 ml vahukoort (38%)

Valmistamine:
Soojenda piim käesoojaks, lisa suhkruga segatud pärm, toasoe muna, suhkur, sool, kardemon, vaniljesuhkur. Sega vähehaaval juurde jahu. Kõige lõpuks sõtku juurde toasoe või. Pane taigen umbes 1 tunniks sooja kerkima. Mina lasen korraks praeahju soojaks ja tõstan taignakausi sinna kerkima. Kui taigen on kerkinud, rulli piklikuks. Küpsetusplaadile tasub ruumi jätta, kuna kringel kerkib väga hästi. Rullitud taignale määri sulavõi ja peale riputa kiht kaneeli-suhkru segu. Rulli martsipan väga õhukeseks ja kata taigen, keera kõik koos rulli. Nüüd võib igaüks kasutada oma fantaasiat, kas lõigata rull kolmeks ja punuda pats või lõigata kaheks ja vaheldumisi punuda. Enne tõsta rull küpsetusplaadile ja alles siis lõika ja punu, muidu on pärast väga raske tõsta.Määri kringel munaga. Purusta pähklid ja riputa kringlile. Mina purustan pähkleid pudrunuiaga rätiku vahel. Kringlit küpseta ahjus 180 kraadi juures, kuni on kuldpruun. Glasuuri tegemiseks sulata šokolaad vesivannil ja sega vaikselt hulka koor. Nirista jahtunud kringlile ja lase veidi hanguda. Head isu!