laupäev, 9. aprill 2011

Mississippi mudakook

See väga rikkaliku maitsega kook on pärit Ameerikast. Mina leidsin retsepti Gordon Ramsay kokaraamatust. Koogil on küpsistest põhi ja paksult šokolaadikreemi ja vahukoort. Kuulus restoranide omanik ja tippkokk Ramsay võrdleb kooki Mississipi jõe mudaste kallastega. Oma tekstuurilt on kook tõesti pehme ja kreemjas. Šokolaadikook läks mu kallile abikaasale juubelihommikuks kohvi kõrvale :) Suurele šokolaadisõbrale nagu temagi sobis see kook imehästi.
Vajad:
Küpsisepõhi:
200g digestive küpsiseid
70g võid
60g tumedat šokolaadi (Bitter vms.)
Šokolaadikreem:
180g tumedat šokolaadi (Bitter vms.)
180g võid
4 muna
90g tumedat muscovado suhkrut
90g heledat muscovado suhkrut
200ml 35% koort (vahukoort)
Kate:
200ml 35% koort (vahukoort)
2 sl suhkrut
kaunistuseks šokolaadilaaste (50-60g šokolaadi)
Valmistamine:
Põhja tegemiseks purusta küpsised. Pane kaussi šokolaadi ja või tükid, sulata need kuumavee vannil ja sega hästi. Vala segu purustatud küpsisetele ja sega ühtlaseks. Vala küpsisemass lahtikäivasse koogivormi. Mina kasutasin 24 cm läbimõõduga vormi. Suru küpsisemass vormi põhja. Tõsta veidiks külma kõvenema. Kreemi tegemiseks sulata šokolaad ja või kuumavee vannil nagu eespoolgi ja jäta natukeseks jahtuma. Vahusta munad muscovado suhkrutega, mikserda sisse ka koor ja lisa ettevaatlikult sulatatud šokolaad ja või. Vala segu küpsisepõhjale ja küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 45 minutit. Lase enne vormist välja võtmist täielikult jahtuda. Koogi võib ideaalselt valmis küpsetada ka eelmise päeva õhtul ja öösel jahedas hoida. Kuid võta 30 minutit enne kaunistamist ja serverimist kook külmkapist välja. Kuna külmas läheb kreem kõvaks, siis jõuab kreem koogil pehmeneda. Katteks vahusta koor suhkruga ja kata sellega kook. Kaunista šokolaadilaastudega. Head nautimist!

1 kommentaar: