esmaspäev, 4. jaanuar 2010

Pühade kringel

Nimeks on pühade kringel just sellepärast, et kringlis on hulga martsipani, pähkleid ja glasuuriks šokolaad. Nende pühade aeg on mul see juba neljas kringlitegu. Sellest kogusest tuleb üks suurem pühadepärg või kaks keskmist kringlit. Kringel säilib mitu päeva pehme, iseasi kas seda üldse järgmiseks päevaks jääb...meil ei jää ;)
Vajad:
400-500g jahu
100g võid
25g pärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
1/4 tl kardemoni
0,5 tl vaniljesuhkrut
1 muna
1/4 l piima

Vahele:
50g võid
kaneeli (umbes 1-2 spl)
suhkrut(umbes 2-3 spl)
martsipani

Peale:
1 muna määrimiseks
10-20 sarapuupähklit
100g tumedat šokolaadi (bitter)
100 ml vahukoort (38%)

Valmistamine:
Soojenda piim käesoojaks, lisa suhkruga segatud pärm, toasoe muna, suhkur, sool, kardemon, vaniljesuhkur. Sega vähehaaval juurde jahu. Kõige lõpuks sõtku juurde toasoe või. Pane taigen umbes 1 tunniks sooja kerkima. Mina lasen korraks praeahju soojaks ja tõstan taignakausi sinna kerkima. Kui taigen on kerkinud, rulli piklikuks. Küpsetusplaadile tasub ruumi jätta, kuna kringel kerkib väga hästi. Rullitud taignale määri sulavõi ja peale riputa kiht kaneeli-suhkru segu. Rulli martsipan väga õhukeseks ja kata taigen, keera kõik koos rulli. Nüüd võib igaüks kasutada oma fantaasiat, kas lõigata rull kolmeks ja punuda pats või lõigata kaheks ja vaheldumisi punuda. Enne tõsta rull küpsetusplaadile ja alles siis lõika ja punu, muidu on pärast väga raske tõsta.Määri kringel munaga. Purusta pähklid ja riputa kringlile. Mina purustan pähkleid pudrunuiaga rätiku vahel. Kringlit küpseta ahjus 180 kraadi juures, kuni on kuldpruun. Glasuuri tegemiseks sulata šokolaad vesivannil ja sega vaikselt hulka koor. Nirista jahtunud kringlile ja lase veidi hanguda. Head isu!

3 kommentaari:

  1. ja palju läheb martsipani vaja?

    VastaKustuta
  2. Panen martsipani täitsa tunde järgi. Tavaliselt on mul kodus korralikud martsipani varud olemas ja ma arvan, et kringlisse läheb oma 200 grammi kanti ära. Võib ka vähem panna. Kuid martsipan teeb kringli seest mahlaseks ja annab võrratu maitse :)

    VastaKustuta
  3. Kas samasse kringlisse võiks panna ka rosinaid-jõhvikaid või läheb siis juba liiga paljuks?

    VastaKustuta